Druhá adventní neděle

4. 12. 2014

Na „bronzovou“ neděli je čas zapálit na adventním věnci už druhou svíčku. Také během druhé adventní neděle se můžete věnovat příjemným činnostem, které se nesou ve znamení blížících se Vánoc. Třeba se s rodinou vypravíte na vánoční jarmark nebo se pustíte do pečení perníčků. Doporučíme vám osvědčený recept a nabídneme i další zajímavosti.

Světci předvánočního času

V tomto období má svátek sv. Lucie (13. prosince) a v minulosti se jednalo o jeden z nejpozoruhodnějších předvánočních svátků. Statečná Lucie opravdu existovala a právě v tento den (roku 304) zemřela mučednickou smrtí pro svou křesťanskou víru. Na venkově bylo zvykem, že o svaté Lucii navštěvoval každou domácnost průvod masek vedený mladou dívkou. Byla představitelkou sv. Lucie a její družinu tvořily družičky, kněz, kominík, poustevník, řezník, dráteník a cikánská rodina.

„Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá“

Na Slovácku navštěvovala domácnosti strašidelná lucka oděná celá v bílém. Na tváři měla škrabošku a velikými zuby vykrojenými z cukrové řepy strašila děti i dospělé. V některých regionech si lucky zakrývaly obličej maskou s velkým čapím zobákem nebo koňskou hlavou. Se svátkem sv. Lucie se pojí i řada magických rituálů nebo zvyků. Připomeňme si jeden z nich. Hospodyně například dávaly dobytku v době od 13. prosince až do Božího hodu kousek těsta se svatojánským kořením, aby jej chránily před uřknutím.

Provoňte si předvánoční čas medem a skořicí

Vánoční medové perníčkyDobrotou, která na svátečním stole nesmí chybět, jsou medové vánoční perníčky. Můžete vyzkoušet jednoduchý recept, který se předává z jedné generace na druhou.

Suroviny:

  • 65 dkg hladké mouky
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg tuku (Hera, máslo)
  • 10 dkg medu
  • 4 vejce
  • 1 dkg jedné sody
  • 1 kávová lžička skořice
  • po špetkách tlučený anýz, hřebíček a nové koření

Příprava těsta:

V míse promícháme prosátý moučkový cukr s vejci, kořením, rozpuštěným tukem a medem. Do směsi přidáme 15 dkg hladké mouky se sodou a opět dobře promícháme. Nakonec do těsta zapracujeme 50 dkg mouky a vzniklou hmotu dáme v mikrotenovém sáčku do chladna uležet. Péct perníky můžeme po 2 až 3 dnech.

Pečení perníčků:

Těsto na pomoučeném vále rozvalujeme na 2 až 3 mm silnou placku, z níž vykrajujeme různé tvary a klademe je na plech vymazaný tukem a posypaný hladkou moukou (dál od sebe, aby se při pečení neslepily). Před vložením do trouby, vyhřáté na 160 stupňů, pomažeme perníčky slabou vrstvou žloutku, který rozšleháme s trochou vody. Jakmile povrch perníků získá zlatohnědou barvu, vytáhneme je z trouby ven (pečení v elektrické troubě trvá cca 4 až 8 minut).

Bílá poleva z bílku:

V míse utřeme jeden bílek s prosátým moučkovým cukrem (na jeden bílek je potřeba 15 až 20 dkg cukru). Polevou naplníme mikrotenový sáček, kterému ustřihneme růžek, a pustíme se do zdobení perníčků podle vlastní fantazie. Vytvářet můžete vánoční stromečky, komety nebo andílky, ale i koníčky, panenky nebo podkovy pro štěstí.

Co bylo k dostání na adventních trzích

Už od středověku začínaly vánoční jarmarky právě o druhé adventní neděli a netrvaly dále než dva týdny. Ještě v období první republiky jste na vánočních trzích mohli sehnat vše potřebné, od vykrmené husy, přes nové pekáče až po koňský postroj. Nechyběly ani hračky nebo pamlsky pro děti.

Ježek ze sušeného ovoce

Zkuste si doma o druhé adventní neděli vyrobit jednu z tehdejších dobrot. Říkalo se jí ježek a vytvořena byla z jednoho červeného jablka, sušeného ovoce, špejlí a papíru.

Postup práce je velmi jednoduchý:

  • do jablka zabodněte čtyři kousky špejlí jako nožičky
  • do horní části různým směrem nabodejte špejle se sušeným ovocem
  • pochutnat si můžete na „bodlinkách“ třeba z usušených švestek nebo hrozinek.

Autor: Obchod s dárky