Houbaření – hobby na celý život

30. 9. 2015

Také se rádi touláte zeleným porostem s cílem vrchovatě naplnit košík na houbařské úlovky? Pak pro vás může být náš článek zajímavou inspirací. Houbaření má u nás dlouholetou tradici a jedná se o oblíbenou rodinnou zábavu, kterou lze provozovat v létě, na podzim nebo dokonce v zimě. Nejlepší je, pokud se houbařská sezóna povede a nastanou pravé houbařské žně. Na to se těší každý vášnivý houbař.  

Houby

Jak to vidí mykologové

Podle odborníků z České mykologické společnosti začíná v našich končinách hlavní houbařská sezóna během měsíce června a končí zhruba v říjnu. To, zda budou mít houbaři prázdné či plné košíky, záleží především na počasí. Zatímco sucha a velká tepla houbaření nepřejí, deštivé počasí „lesním žním“ svědčí. A kam se vyplatí na houby vyrazit? Mykologové doporučují jehličnaté lesy v nížinách s vyšší vlhkostí. Zkušení milovníci hub mají jistě svá vytipovaná místečka, a kdo je méně zběhlý v houbaření, může se třeba poradit s virtuálními kamarády na internetu.   

Jaké houby se sbírají na podzim

Že jste letní prázdniny trávili u moře a v období babího léta jste na houbaření neměli čas? Nevadí, můžete to dohnat třeba v listopadu. Ani příchod tohoto sychravého měsíce totiž nemusí znamenat konec houbařských úlovků. V lese na vás například počká čirůvka havelka nebo klouzek bílý, který se rád „schovává“ pod borovicemi. A na kmenech či pařezech listnáčů i jehličnanů vyrůstá od léta do pozdního podzimu hlíva dubová. Je to chutná jedlá houba, avšak má tužší konzistenci.

Už jste zkusili houbařit v zimě?

Ne každý rok se na Vánoce dočkáme pořádné sněhové nadílky, ale i obleva má své výhody. Místo na lyže se můžete s rodinou vypravit do lesa na houby. Správní houbaři sice namítnou, že na zimu mají být houby už nasbírány, usušeny, zamraženy nebo naloženy. Ale uznejte, není nad čerstvě nasbírané houby! Pokud venku nepanují třeskuté mrazy, můžete si z krásné zimní procházky donést domů několik druhů jedlých hub. K těm nejoblíbenějším patří hlíva ústřičná a penízovka sametonohá, ale zima nevadí ani pařezníku pozdnímu nebo jidášovu uchu.

Rady, jak správně sbírat houby

Pokud s houbařením teprve začínáte, může se vám do začátku hodit několik rad, kterými se vyplatí při sbírání hub řídit.

1. Podle odborníků se houby nemají odřezávat (oddělit u země nožem), ale opatrně vykroutit rukou. Na další očištění se hodí speciální nožík se štětečkem. Nezapomeňte být ohleduplní k přírodě a vzniklý otvor po houbě zakrýt třeba mechem.

2. Z lesa si odnášejte pouze houby, které opravdu znáte. Kdo si není jistý, může vyhledat některé mykologické centrum, kde mu ochotně poradí.

3. Zažívací potíže vám mohou způsobit i jedlé houby, pokud je místo do košíku, kde se nezapaří, uložíte do igelitové tašky či sáčku a necháte je tam při teplém počasí delší dobu.

4. Nejlepší čas na houbaření je po ránu, kdy je v lese nižší teplota, a tak plodnice ještě nejsou zapařené.

5. Pokud potřebujete houbařský úlovek uchovat čerstvý co nejdéle, houby neperte, ale ty větší kousky podélně rozkrojte a uložte je volně rozložené na nějakém chladném místě. Menší plodnice stačí jen očistit – jestli jsou houby zdravé, měly by takto vydržet až týden.

Houba

Tip na závěr: houba s léčivými účinky

Mezi jedlé houby, které můžete v lese najít od října do prosince, patří už zmíněná hlíva ústřičná. Oblíbenou houbu s výbornou chutí i aroma lze v kuchyni používat stejně jako jiné druhy hub. Například do polévek, omáček, pod maso nebo na zapékání. Vašemu tělu udělá hlíva dobře. Pokud ji budete konzumovat pravidelně, posílí váš imunitní systém, přispěje ke snížení hladiny cholesterolu a také podporuje trávení.

I vy patříte k vášnivým houbařům? Těšíme se na naše názory v komentáři pod článkem.  

Autor: Obchod s dárky