Pečení vánočního cukroví

22. 11. 2014

K Vánocům neodmyslitelně patří nazdobený stromeček s dárky, pěkné pohádky a také dobré cukroví. Vánoční laskominy, na kterých si pochutnávali naši pradědečkové a prababičky, se pekly v mnohem menším množství než dnes a z méně nákladných surovin. Přesto se řada receptů na domácí vánoční cukroví dochovala dodnes a v rodinách se dědí z generace na generaci. Možná vás zaujmou i naše tipy na sladké dobroty.

Tradiční vánoční cukroví

Vánoční cukrovíNepsaným zvykem, který se dodržoval ještě v období mezi dvěma světovými válkami, bylo napéct na Vánoce sedmero druhů cukroví. Mezi nejoblíbenější pochoutky patřily linecké koláčky, medvědí tlapky (pracny), vanilkové rohlíčky, sněhové pusinky, plněné ořechy či kokosové kuličky. Výsadní postavení si mezi klasickým vánočním cukrovím dlouho držely oblíbené zázvorky. Nejprve se pekly pouze ve městech, ale ve 2. polovině 19. století se hojně rozšířily i na venkov. Jak se zázvorky připravovaly? To vám prozradí následující recept.

Zázvorky

ZázvorkyTěsto na tuto báječnou vánoční pochoutku se skládalo z 25 dkg moučkového cukru, 30 dkg polohrubé mouky, dvou vajec, jednoho dkg zázvoru a špetky amonia (kypřicího prášku do pečiva).

Na vále se z těsta připraveného z výše uvedených surovin vyválela tenká placka, z níž se vykrajovaly nejrůznější tvary. Zázvorky se pokládaly na plech (nyní se používá i pečicí papír) a cca 3 hodiny sušily. Následovalo pečení v mírně vyhřáté troubě.

Doporučení: Zázvorky se připravovaly alespoň týden před Vánocemi, aby se pěkně rozležely a změkly.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčkySnad v žádné domácnosti nechybí na svátečním stole tradiční vanilkové rohlíčky. Jedná se o výtečné cukroví, které příjemně provoní celý byt vůní vanilky. Každá paní domu si jistě pečlivě opatruje svůj recept na originální vanilkové rohlíčky a jeden z nich vám nabídneme i my.

Suroviny:

  • 7 dkg mletého cukru
  • 11 dkg vlašských ořechů (mletých)
  • 28 dkg hladké mouky
  • 21 dkg másla (Hery)
  • 1 vanilkový cukr

Nejprve si na vále vypracujeme těsto z mouky, mletého cukru, ořechů a másla. Poté dáme těsto na několik hodin odležet do chladna. Jakmile se těsto uleží, můžeme z něj dělat vanilkové rohlíčky hned několika způsoby. Například uždibujeme z těsta malé kousky a z nich tvarujeme tenké válečky. Klademe je na vymaštěný plech (lze použít pečicí papír) a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Ještě teplé rohlíčky (ale ne horké, lámaly by se) oválíme v misce s mletým cukrem smíchaným s vanilkou.

Čokoládové dortíčky

Čokoládové dortíčkyKdo bude mít chuť, můžete vyzkoušet i recept na malé čokoládové dortíčky.

Suroviny:

  • 21 dkg hladké mouky
  • 18 dkg másla (Hery)
  • 9 dkg mletého cukru
  • 9 dkg vlašských ořechů (mletých)

Na vále vypracujeme těsto, které dáme uležet na několik hodin do chladna. Poté z těsta vyválíme placku, z níž pomocí formičky ve tvaru kolečka (velikost záleží na vás) vykrajujeme dortíčky. Pečeme je na plechu s pečicím papírem v předem vyhřáté troubě.

Dále bude potřeba:

  • marmeláda z ovoce dle naší chuti
  • čokoláda na vaření
  • mandle (v celku)

Jakmile cukroví vychladne, slepíme marmeládou vždy dvě kolečka k sobě. Povrch jednoho z koleček namáčíme v rozpuštěné čokoládě na vaření (rozpouštíme ji s kouskem tuku). Než poleva stačí zaschnout, zdobíme každý dortíček jednou polovinou mandle.

Linecká kolečka

Linecká kolečkaZ tradičního lineckého těsta můžeme vykrajovat nejen kolečka, ale pořídit si i formičky s vánočními motivy, jako jsou stromečky, hvězdy nebo zvonečky. Také na nás záleží, jak linecké cukroví ozdobíme. Některé cukrářky používají čokoládovou, jiné bílou či barevnou polevu (barvenou potravinářskými barvivy).

Suroviny na linecké cukroví:

  • 25 dkg másla (Hery)
  • 20 dkg mletého cukru
  • 42 dkg hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 vejce na potření

Těsto z připravených surovin vypracujeme na vále a necháme několik hodin v chladnu. Poté z vyválené placky vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary a pečeme v předem vyhřáté troubě. Před pečením můžeme vykrojené kousky potřít rozšlehaným vejcem. Po upečení necháme linecké cukroví odležet a poté jej slepíme marmeládou z rybízu, meruněk či jiného druhu ovoce.

Autor: Obchod s dárky