Ryby na svátečním stole

16. 12. 2014

V naší zemi je kapr jedním z typických symbolů Vánoc. Tak tomu ale nebylo vždycky. Ještě na počátku 20. století byly ryby pro mnohé domácnosti nedostupnou pochoutkou. Kapra si tehdy dopřávali pouze lidé v rybníkářských krajích nebo bohatší rodiny. Teprve později patřila rybí polévka s jikrami a smažený kapr k tradičnímu štědrovečernímu menu.

Vánoční ryba a jiné masité pokrmy

Ryby se na nejrůznější způsoby připravují během Vánoc v mnohých evropských zemích. V Čechách a na Moravě si své pevné místo udržel kapr, ať už na černo se sladkou omáčkou, pečený nebo smažený. Rybu si rádi o Vánocích dají také v Rakousku, Polsku či Řecku. Někde se však bez ryby na sváteční tabuli zcela obejdou. Například v Bulharsku je na Štědrý večer hlavním chodem vepřové maso, čočka, fazole a zelí. Dánové ke slavnostní večeři podávají masité pokrmy z husy, kachny nebo vepřovou pečeni s červeným zelím. V řadě zemí je oblíbenou štědrovečerní pochoutkou pečený krocan, a třeba Francouzi ho milují s kaštanovou nádivkou.

Kapří polévka s krupicí

kaprČeské hospodyňky připravovaly rybí polévku z různých ingrediencí, jednoduchý recept můžete vyzkoušet i vy.

Suroviny:

  • rybí hlavy
  • jedna cibule
  • 30 g krupice
  • 100 g kořenové zeleniny
  • muškátový květ, petrželka a sůl

Rybí hlavy, zbavené očí a žáber, vaříme v osolené vodě s očištěnou kořenovou zeleninou a cibulí. Poté měkkou zeleninu a hlavy vyjmeme a vývar přecedíme. Maso z hlav obereme a posekáme, zeleninu nadrobno nakrájíme a vrátíme do vývaru, který přivedeme k varu. Přisypeme krupici a krátce povaříme. Nakonec přidáme muškátový květ, vmícháme sekanou petrželku a podle chuti přisolíme.

Pstruh na šalvěji

PstruhPokud nemáte v oblibě kapra, nevadí! Na Štědrý den ho můžete nahradit jinou rybou, například pstruhem. Poradíme vám velice snadný recept na přípravu pstruha s bylinkami.

Suroviny:

  • 4 pstruzi
  • sůl
  • hladká mouka na obalení
  • šalvěj nebo tymián
  • máslo na pečení

Pstruhy nejprve očistíme, vykucháme a podélně rozřízneme. Rybí maso osolíme zevnitř i na povrchu a posypeme rozemnutou šalvějí nebo tymiánem. Takto připravené pstruhy obalíme v hladké mouce a upečeme na másle.

Kapr na černo

Jestliže u vás doma nedáte na kapra dopustit, neváhejte si ho na štědrovečerní večeři připravit po starodávném způsobu, tedy na černo, se sladkou omáčkou.

Suroviny:

  • polovina kapra (může být i jiná ryba)
  • 100 g kořenové zeleniny
  • půlka cibule
  • 50 g sušených švestek
  • 1 dl černého piva
  • 2 lžíce povidel nebo rybízové zavařeniny
  • 1 lžíce hrozinek a 1lžíce mandlí
  • strouhaný perník
  • 40 g másla

Drobně nakrájenou cibuli a zeleninu osmahneme na másle, zalijeme vodou a pivem, přidáme sušené švestky a povaříme. Asi po 20 minutách je potřeba přidat porce ryby a ještě cca 10 minut vše povaříme. Hotovou omáčku podle chuti přisolíme, přisladíme a přidáme hrozinky i sekané loupané mandle. Vmícháme zavařeninu a podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Omáčku můžete podávat například s houskovým knedlíkem.

Pečený kapr

Inspirovat se můžete i tímto jednoduchým receptem, který také patřil k velmi oblíbeným.

Suroviny:

  • 4 porce kapra
  • 2 stroužky česneku
  • mletá paprika a sůl
  • hladká mouka na obalení
  • 80 g másla

Porce očištěného kapra potřeme rozmačkaným česnekem a posolíme. Potom maso obalíme v hladké mouce promíchané s paprikou a lehce opečeme na másle (např. na pánvi). Kapra podlijeme trochou horké vody a v předehřáté troubě pečeme do měkka. Upečenou rybu můžeme podávat s bramborem a zeleninovou přílohou nebo bramborovým salátem.

Autor: Obchod s dárky