Tajemství belgické čokolády

21. 5. 2015

Říkáte si, jaký dárek je vhodný pro každou příležitost? Nikdy nešlápnete vedle čokoládovou dobrotou. Čokoláda je dostupná v mnoha typech a každý má tu svou nejoblíbenější. Někdo zahání stres hořkou čokoládou, jiný tabulkou čokolády mléčné. Gurmáni přidávají čokoládu třeba do omáček a také je doporučována jako afrodiziakum. Čokoládoví fajnšmekři neodolají pravé belgické čokoládě. Také ji máte rádi?

Na skok do Belgie

Belgická čokoládaUrčitě jste už někomu darovali proslulé belgické pralinky, třeba k svátku nebo jako poděkování. Vyrábějí se z jemné belgické čokolády a cukrářští mistři do nich přidávají různé příměsi, včetně koření. Pokud rádi mlsáte, možná vás bude zajímat, že základním kořením pro belgickou čokoládu je například skořice, koriandr, zázvor nebo anýz. Pravá belgická čokoláda se vyrábí v několika druzích – mléčná, bílá či hořká. Cukráři ji používají nejen k výrobě oblíbených pralinek, ale i na modelování a potahování jiných dobrot.

Trochu „lechtivé“ pralinky       

Bonboniéra pindíciPřemýšlíte, zda se čokoládové bonbóny hodí darovat mužům? Proč ne… Muži rádi dostávají dárky v originálním pojetí, a čokoláda není výjimkou. Když chcete partnerovi nebo kamarádovi věnovat sladkou pochoutku, která potěší chuťové buňky a zároveň ohromí svým vzhledem, lehce erotická bonboniéra bude dobrou volbou. Belgickou čokoládou „pro dospělé“ můžete překvapit i kamarádku nebo kolegyni z práci, která má smysl pro humor.

Tipy pro ženy – cukrářky

Ráda připravujete pro svou rodinu nebo přátele nejrůznější dezerty a sladkosti?

Inspirovat vás může i belgická čokoláda:

  • hořká verze jemné belgické čokolády (obsahuje 71 % kakaových bobů) se v cukrářství používá na potahování a plnění
  • mléčnou čokoládu (44 % kakaových bobů) je vhodné doplnit ještě o jiné přísady, například vanilku, karamel nebo čerstvé mléko
  • belgická čokoláda bílá (31 % kakaových bobů) je ideální dekorací na dorty (ve formě penízků) nebo lze použít do náplně na výzdobu dortu

Recept na domácí čokoládu

V každé domácnosti se určitě najdou formičky na vánoční cukroví, které se skvěle hodí i na výrobu malých domácích čokoládiček. Vyzkoušet můžete následující recept.

Suroviny:  

  • 350 g  100% tuku
  • 100 g kakaa
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 300 g cukru moučka
  • 150 g sušeného mléka

Postup:

Nejprve rozpustíme tuk (nesmí se vařit!), přidáme ostatní ingredience a vymícháme tak, aby čokoládová hmota byla hladká. Podle chuti lze přidat nasekané oříšky nebo nastrouhaný kokos. Směs nalijeme do formiček a necháme v chladnu ztuhnout. Malé čokoládky pak vyklepeme a můžeme je pojídat jen tak nebo se hodí k dekorování dortu či pudinku.

Při mlsání domácí čokolády si můžete s dětmi pustit i skvělý rodinný film Karlík a továrna na čokoládu (2005). Tady je krátká video ukázka:

Autor: Obchod s dárky