Třetí adventní neděle

11. 12. 2014

Až budete na adventním věnci zapalovat třetí svíčku, vzpomeňte si, že „stříbrná“ neděle se latinsky nazývá Gaudete – Radujte se. Vážnou fialovou barvu pokání střídá barva růžová, která symbolizuje předvánoční radost a těšení. A čím si můžete zpříjemnit čekání na ježíška? Třeba výrobou zajímavých vánočních ozdob, a také si povíme, jak pečovat o vánoční hvězdu.

Inspirujte se návody našich prababiček

Dříve se lidé připravovali na Vánoce tak, aby příjemné spojili s užitečným. Jako dárky si dávali především praktické předměty, které byly v domácnosti zapotřebí, a také ozdoby na stromeček si často zhotovovali k dekoraci i snědku. Můžete se nechat inspirovat a vyzkoušet oblíbené karamely, které výborně chutnaly a ještě zdobily vánoční stůl i stromeček.

Jak na to…

  • na pánvi (v kastrůlku) rozpusťte 30 dkg cukru a zkaramelizujte dohněda
  • přidejte 2 dcl silné kávy, mléko nebo smetanu, vanilku a 9 dkg másla
  • při mírné teplotě nechte, za stálého míchání, hmotu zhoustnout
  • poté ji vylijte na máslem vymaštěný plech a nožem si naznačte rýhy
  • podle rýh se pak, po úplném ztuhnutí, hotové karamely ulamují
  • na závěr je hospodyně balily do barevných papírků.

Pochutnejte si na neobvyklém salámu

Také úrodu naši předkové dokázali využít beze zbytku! Ovocné stromy dávaly lidem plody, které posloužily nejen k jídlu, ale i k výrobě vánočních ozdob. Sušené švestky nebo křížaly z jablek se věšely na vánoční stromeček, ale také z nich bylo vynikající cukroví. Jako třeba oblíbený švestkový salám.

ŠvestkySuroviny:

  • rozvařené švestkové křížaly nebo 35 dkg švestkových povidel  
  • 25 dkg cukru a tlučená vanilka
  • kandované ovoce a mandle (podle chuti)

Postup:

  1. křížaly či povidla, cukr a vanilku důkladně promíchejte
  2. přidejte kandované ovoce s mandlemi, opět smíchejte
  3. hmotu vyválejte do tvaru salámové šišky a dejte do pečicího papíru
  4. švestkový salám je potřeba nechat v chladnu ztuhnout
  5. poté jej krájíte stejně jako šunku nebo salám z masa.

Vánoční hvězda – krásná pokojová květina

Během adventu pečeme medové perníčky a vánoční cukroví, ale také si připravujeme slavnostní výzdobu. Dnes už si Vánoce nedovedeme představit bez živé vánoční hvězdy, která pochází z Mexika a Střední Ameriky. Je nepřehlédnutelnou pokojovou květinou, pestrou a slavnostně vyhlížející. Vánoční hvězda (poinsettia) v tradiční červené barvě příjemně doplní ve vašem interiéru zelenou barvu voňavého chvojí.

Chcete, aby vám tato zajímavá květina vydržela déle než jen na Vánoce? Vyvarujte se nejčastějších pěstitelských chyb a vánoční hvězdu si hýčkejte.

Užitečné rady pro pěstování poinsseti1:id:

  1. Pokud nechcete vánoční hvězdu po jejím odkvetení zlikvidovat, seřízněte ji asi na 10 cm. Bílou vytékající šťávu můžete zastavit namočením rostliny do teplé vody (pozor, šťáva je jedovatá).
  2. Seříznutou vánoční hvězdu je vhodné umístit na světlé místo s teplotou kolem 16 ºC. Zálivku mírně omezte (na 1x týdně).
  3. Pěstovat ji můžete i venku, třeba na balkoně, v období od května do podzimu. Každých 14 dní ji nezapomeňte přihnojit plným hnojivem určeným pro pokojové rostliny.
  4. S příchodem chladných dnů ji přeneste dovnitř, dařit se jí bude při teplotě 22 ºC, avšak nedávejte ji do blízkosti radiátorů. Suchý pokojový vzduch jí občas zvlhčete rosením.
  5. Pozor, vánoční hvězda je květinou „krátkého dne“ a vadí jí i přímé světlo od pouličních nebo pokojových lamp. Na světlo ji stačí vystavit jen na devět hodin a po zbytek dne ji klidně zakryjte víkem od krabice nebo novinovým papírem.

Vánoční hvězdu tedy nemusíte po svátcích vyhazovat. Umí se totiž červenat, či jinak barevně kvést, po celý rok!  

Autor: Obchod s dárky