Vánoce v jiných zemích

12. 11. 2014

Na vánoční svátky se těší děti i dospělí na celém světě. Každá země slaví Vánoce podle svých tradic, liší se i vánoční pokrmy na slavnostní tabuli a ne všude nosí dárky ježíšek. V našem malém putování za vánoční hvězdou se podíváme do různých končin světa – do Austrálie, Finska, Velké Británie a Řecka.  

Australané milují vánoční gratulace

Vánoce se v Austrálii slaví u vody, na pobřeží oceánu, a vánoční hostina má zpravidla formu pikniku pod širým nebem. K jídlu se podávají studené obložené mísy, ovocné nebo zeleninové saláty a nechybějí dorty a zákusky. Z dezertů se nejčastěji připravuje švestkový nákyp s hrozinkami a ořechy polévaný vaječným koňakem. K oblíbeným nápojům patří ovocná šťáva, chlazené australské pivo nebo tamní víno. Největší labužníci si dopřávají krocana s kaštanovou nádivkou, pečenými brambory a pečenou dýní. Australané mají ve velké oblibě posílání vánočních pohlednic a také rádi během svátků navštěvují své příbuzné.

Finsko – údajné rodiště Santa Clause

Z exotické Austrálie se nyní přesuneme na sever, do země opředené bájemi a mýty. Finové jsou přesvědčeni, že právě v jejich zemi přebývá Santa Claus, který odsud každým rokem vyráží nadělovat dárky dětem z celého světa. Zajímavé je, že samotným Finům nadílku přináší velký Ukko. Je to veselý mužíček v červeném kabátku, který se může pyšnit bílými vousy dlouhými až do pasu. Přehlédnout nejde ani jeho vysoká červená čepička s rolničkou. Ve Finsku jsou vánoční stromečky celé bíle, aby co nejvěrohodněji připomínaly romanticky zasněženou krajinu. Kolem stromečku se soustřeďuje veškeré dění – rozbalují se dárky, tančí a zpívá.

Vánoční puding – tradiční anglická pochoutka

Anglický pudingNa skok se zastavíme také ve Velké Británii. O Vánocích zde děti navštěvuje Santa Claus, který v noci z 24. na 25. prosince do krbu nebo za okno pokládá punčochu s drobnými dárky a pamlsky. Na štědrovečerní tabuli je hlavním chodem pečený krocan s kaštanovou nádivkou a na slavnostně prostřeném stole nesmí chybět zákusek s kandovaným ovocem (připomíná náš biskupský chlebíček). Typickým svátečním pokrmem je ve Velké Británii oblíbený vánoční puding. Připravit si ho Britové mohou podle nejrůznějších receptů, které se dědí po celé generace.

Suroviny na anglický vánoční puding:

  • 80 dkg hovězího loje (dnes se používá rostlinný olej)
  • 45 dkg zkaramelizovaného cukru
  • 12 dkg citronové kůry a stejné množství kandovaného ovoce
  • 1 kávová lžička muškátového ořechu
  • 45 dkg strouhané housky
  • 22,5 dkg prosévané mouky
  • 45 dkg vajec (váží se ve skořápce)
  • 1 sklenice koňaku (sklenka na víno)
  • ½ l mléka

Poznámka: Toto množství je určeno pro 20 osob. Při vhodném uskladnění vánoční puding vydrží velmi dlouho.

Postup:

  1. Do dobře ušlehaných vajec se zapracují přísady. Mléko se přidává až nakonec a vše se pečlivě umíchá.
  2. Směs se nechá odpočinout asi 18 hodin v chladu a poté se přilévá koňak. Hmotu je potřeba vlít do tukem vymazané pudingové formy a v páře se vaří přibližně 8 hodin.
  3. Každý puding má v sobě zapečené malé tajemství, například stříbrnou minci pro štěstí. Traduje se, že nálezce drobného překvapení bude po celý příští rok zdráv a šťasten.
  4. Zdobit puding lze ovocem, mandlemi, ořechy nebo hrozinkami.

Vánoce ve slunném Řecku

Naše malé vánoční putování zakončíme v pohostinné a sluncem prozářené zemi, v Řecku. Dárky tu naděluje hodný Svatý muž a nechává je buď pod stromečkem, nebo u betlému. Hlavním chodem na štědrovečerním stole jsou ryby, ale podává se také pečené selátko nebo jehně připravené na roštu. V Řecku se i na Vánoce hodně zpívá a tancuje, všichni se snaží být veselí, aby jim radost vydržela až do příštích vánočních svátků.

Autor: Obchod s dárky